Društvo žena in deklet Vače

Začetki Društva žena in deklet Vače segajo v leto 1992, tako da lahko rečemo, da ima Društvo dolgo in bogato zgodovino. Društvo žena in deklet Vače je sprva delovalo kot aktiv. Leta 1995 pa se je Društvo preoblikovalo v pravnoorganizacijsko obliko, ki jo ima še danes. Kljub temu, da se je društvo v dobrih dveh desetletjih spreminjalo in razvijalo, je prvotni namen društva ostal enak. To je povezovanje, izobraževanje, izmenjevanje izkušenj in znanj, obujanje in ohranjanje običajev, ki smo jih že skoraj pozabili.

Društvo danes šteje več kot 50 članic. Članice društva organiziramo strokovna izobraževanja članov v obliki seminarjev in tečajev, spodbujamo dejavnosti za razvoj podeželja, izdelujemo izdelke domače obrti in ročne peke, pripravljamo tradicionalne vrste hrane, organiziramo razstave s ponudbo izdelkov na stojnicah. Skupaj pridobivamo nova znanja z najrazličnejših področij, se udeležujemo kuharskih delavnic, se učimo ročnih del, organiziramo najrazličnejše tečaje in aktivnosti. Enkrat letno pa se članice odpravimo na zasluženo strokovno ekskurzijo.

Članice društva smo ponosne tudi na sodelovanje z drugimi društvi in ustanovami v našem kraju. Skupaj se trudimo in delamo za dobrobit naših sokrajanov in soorganiziramo različne dogodke v našem kraju in okolici.

Društvo žena in deklet Vače tradicionalno organizira tudi prireditev imenovano Vaški dan. Včasih zadnja, v zadnjem obdobju pa predzadnja nedelja v mesecu avgustu je že tradicionalno namenjena Vaškemu dnevu. Rdeča nit Vaškega dne je izbrani aspekt podeželskega življenja. V preteklih letih smo se med drugim dotaknili preš, kašč, kozolcev, vprege, trškega življenja, košnje, mlačve in številnih drugih tem. Vaški dan se začne v dopoldanskih urah s kulinarično razstavo, kjer si obiskovalci lahko ogledajo in tudi poskusijo domače dobrote, ki jih pripravijo članice Društva. Ob domačih dobrotah so razstavljena tudi ročna dela in drugi izdelki domače obrti. Zgodaj popoldne je na sporedu kulturni program, ki ga običajno popestrijo nastopajoči iz drugih društev in ustanov v našem kraju, pa tudi drugi gostje. Ko pa se dan prevesi v pozno popoldne, sledi družabni del prireditve, kjer obiskovalci uživajo ob hrani in jedači ter zvokih domače glasbe.

Vse, ki vam je delovanje našega društva blizu, vabimo da se nam pridružite, saj se imamo vedno lepo, hkrati pa naredimo nekaj dobrega zase, za naš kraj in za ohranjanje ljudskega izročila in kulturne dediščine. Vsi ostali pa ste vabljeni, da nas obiščete na kateri izmed naših prireditev.

Pristopna izjava

Kontakt:

DRUŠTVO ŽENA IN DEKLET VAČE

Vače 28

1252 Vače

E-pošta: drustvo.DZDVace@gmail.com

Facebook: https://www.facebook.com/dzdVace

 

 

 

Fotogalerija društva:

Krajevna skupnost Vače
Vače 28, 1252 Vače

T: 01 897 60 02
E: info@ksvace.si